Egészséges és finom - a tápiókapuding

A tápióka előnyös tulajdonságokkal bír, amellett, hogy gluténmentes, vasban és folátban gazdag, támogatja az idegrendszert és az izmok építését, koleszterinmentes. A lassan felszívódó szénhidrátok közé tartozik, ezért hosszan tartó energiát ad és inzulinrezisztencia esetén is jól beilleszthető. Édesen és sósan is elkészíthető, reggelire, uzsonnára és desszertnek is tudjuk fogyasztani.
Érdemes tehát ismerkedni vele, hiszen előnyös tulajdonságai mellett sokféle étrendbe illik: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, inzulinrezisztencia, SIBO, hisztaminintolerancia, koleszterinmentes.
Természetesen az egyéni igényekre és intoleranciákra mindig figyelni kell!
Egy finom verziója a tápiókapuding, ennek a receptjét osztom most meg veletek:
Hozzávalók: nekem ebből 6 adag lett
- 100 g tápióka gyöngy (apró szemű)
- 300 ml víz
- 1 db vaníliarúd (belseje)
- 600 ml növényitej
- Ízlés szerint édesítő, Steviat használok
- Gyümölcs ízlés és egyéni tolerancia szerint, én most meggykompótot raktam bele.
Elkészítés:
- A tápiókagyöngyöt tedd egy lábasba, amiben az egészet készíteni fogod, legyen elég hely.
- Öntsd fel a vízzel, áztasd kb. 15 percig, tedd bele a hosszában félbevágott vaníliarudat (a belsejét kicsit ki is kaparom a kés hegyével)
- Ha felszívta a vizet, öntsd fel a növényi tejjel és folyamatosan kevergetve (!) főzd addig, amíg az összes gyöngy átlátszó lesz benne (kb. 20-25 perc)
- Ha kész, add hozzá az édesítőt (Stevia) ízlés szerint, keverd el alaposan. Ekkor már finom, puding állaga van.
- Mehet bele vagy rá a gyümölcs most vagy az adagolásnál.
Kis csatos üvegekbe raktam, így könnyen el lehet vinni másnap munkába is.
Jó étvágyat hozzá! 😊
Szeretettel,
Era